włoska pasta

Pyszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Oczywiście, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokładnie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest nadzwyczaj charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne

jaka mozzarella   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak faktycznie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.

mozzarella

Skąd w takim razie wziąć pionierski, wyborny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie mnóstwo droższy, niż sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – naprawdę należałoby dopłacić oraz napełniać się pysznym smakiem.