Kuchnia polska ukształtowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na kształt kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej więc różne tradycje, kompozycje oraz smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, poniekąd każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno również te dania, jakie pospolite są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Bazę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w głównej mierze to, że najistotniejszym i najbardziej sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to oczywiście:
• pierogi z różnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma właściwie wiele do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści akcentują, że jest wyśmienita oraz sycąca.