Smaczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w kraju najczęsciej spotykany typ restauracji. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, treściwe oraz ceszy oko. Oczywiście najczęściej wybieramy takie dania jak pizza imakarony. Mocniej wrażliwi goście próbują mniej znane dania – canelloni, gnocchi i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za prawdziwą restauracją włoską warto przyjrzeć się kilku istotnym cechom: jak wiele półproduktów rzeczywiście jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie znajdują się też mniej znane włoskie dania, czy lista win, oferuje klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to bogata różnorodność oraz dania z różnych miejsc kraju. W dobrej restauracji znajdziemy naturalny smak Włoch.
Kuchnia włoska nie jest trudna, co nie zmienia faktu, że że nie jest pyszna Z pewnością można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Dobre wina włoskie
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do bycia klasycznym punktem na kulinarnej mapie miasta, nie może ignorować wina. Obiad na włoską modę koniecznie musi zawierać również trunek. Kieliszek białego wina to dla Włocha standard. Co zjeśc w Krakowie Najbardziej typowe wina z Włoch to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta oraz pantelleria z Sycylii. Włoska restauracja – o ile naprawdę ma być rozpoznawana jako faktycznie włoska, powinna mieć bogatą kartę win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Chcąc poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez wątpienia trzeba poszukać restauracji, która jest w stanie przygotować nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film