prawdziwa polska pizza w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, lecz także wspaniała kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz ładne zabytki – to także kuchnia i lokalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy gra toczy się o dania i lokalne produkty.

prawdziwa włoska pizza w Krakowie

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wspaniałych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły niejednokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom wspaniałych regionalnych produktów – podróżnicy w większości wypadków wypatrują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, który można traktować jako deserowy specjał. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go również specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej wziętym, chociaż również uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać również po swoistych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kim-jestesmy/nasza-misja/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy szukają innowacyjnych, polskich regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą jakich są w stanie o dużo poprawniej poznać Kraków oraz jego okolice.