Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała też do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten wyjątkowy trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których dań.
Wino czerwone
Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z jakim winem podawać dania rybne?
Stara zasada powiada, iż do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to sztywna norma. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana bądź z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.