Wyjątkowa włoska kuchnia
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród wielu alternatyw, które oferuje kuchnia z Europy należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów oraz duża porcja zdrowia.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Polakom włoska restauracja, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe włoskie jedzenie
Pasty są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. bianca Kraków Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, tortellini, ravioli i liczne desery – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film